Què es guifi.net

 

Guifi.net és una xarxa de telecomunicacins alternativa, per tothom, on tots invertim en infraestructures de comuns i qualsevol empresa hi pot proporcionar serveis.

És la xarxa lliure sense fils més gran del món. És una iniciativa ciutadana en la que tothom hi pot participar. Qualsevol que vulga es pot connectar. Va sorgir l'any 2004 a Gurb i s'ha anat estenen per tot l'estat molt ràpidament. No és una xarxa d'afeccionats. Hi destaquen els usos professionals.

Qui és el propietari de guifi.net? Tothom que hi participa. Al participar-hi estas ajudant a expandir la xarxa.

Guifi.net amb un Prezi

Qui participa a Guifi.net?

Entre les organitzacions que participen a guifi.net hi destaquen universitats, i diversos ajuntaments: Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Universitat de Vic, Universitat politècnica de Catalunya a Manresa...

Ajuntaments: Santa Barbara, Capellades, Platja d'Aro, Calldetenes, Centelles, Folgueroles, Santa Cecília de Voltregà, Gurb, Malla, Sant Hipòlit de Voltregà, Masies de Voltregà, Olost, Orís, Oristà, Roda de Ter, Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Torelló, Vic, Sant Quirze de Besora, Prats de Lluçanès, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Vicenç de Torelló, el Brull, Sant Pere de Torelló, Santa Maria de Corcó, Sant Feliu Sasserra, Sant Boi de Lluçanès, Perafita, Tortellà, l'Argentera, Lliçà d'Amunt, Capolat, Sant Martí de Centelles, Ripoll, les Cabanyes, Argelaguer, Sant Ferriol, Garrigàs, Besalú, Castellfollit de la Roca, Hostalets de Pierola, Planoles i Taradell...

Ebrecom i Guifi.net

Ebrecom participa a guifi.net des de l'any 2010, desplegant infraestructura de xarxa de comuns , i col·labora amb la Fundació per la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral, per mitjà d'un Conveni de Gestor de POP.

Un POP (Point of Presence) o punt de presencia de guifi.net , és un punt on es connecta un tram de la xarxa amb el gruix de la mateixa per mitjà d'un enllaç, de molt alta capacitat, amb fibra òptica. El POP a més d'estar connectat al gruix de guifi.net també està connectat al CATNIX. El CATNIX, és el punt neutre de connexió a Internet de Catalunya. Això permet accedir a Internet a través de guifi.net a molt alta velocitat.

Expansió de Guifi.net

Des de l'any del seu naixement, 2004, guifi.net ha crescut exponencialment. I a dia d'avui continua creixent sense parar.

Qualsevol persona o entitat pot començar un desplegament de guifi.net. La xarxa s'expandeix segons el model de creixement conegut com a "taca d'oli". Un node és un punt que s'ha connectat a la xarxa, pot ser una persona, una entitat o una família. Quan algu munta un node en un punt aïllat, en van apareixent d'altres al voltant i es van connectant entre ells.

En el vídeo es pot apreciar el model de creixement de "taca d'oli":

Preguntes Freqüents

Hi ha alguna organització que ho coordine? Sí. La fundació sense anim de lucre guifi.net coordina la xarxa per a que continue essent oberta lliure i neutral. A més crea les condicions per permetre la interoperabilitat i la interconnexió de les xarxes, per mitjà dels "Comuns de la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral" que és un conjunt de principis i normes que s'han de respectar al formar part de guifi.net

És legal? Sí totalment. S'utilitzen radiofreqüències d'àmbit públic. A més guifi.net està regulada per la CMT (Comisión del Mercado de Telecomuniccaciones). Per si queda algun dubte només cal veure la quantitat d'organitzacions publiques que hi estan implicades com ara ajuntaments i universitats. A més a més la fundació guifi.net va obtindre el reconeixement de la Generalitat de Catalunya quan aquesta li va concedir al novembre del 2007 el Premi Nacional de Telecomunicacions.

Si estic connectat a guifi.net estic connectat a Internet? Internet és una xarxa de xarxes, i des de guifi.net s'hi pot accedir, però el fet de connectar-se a guifi.net no implica tenir accés a Internet. Per poder accedir a Internet des de guifi.net cal un servei d'accés a Internet. Els serveis a guifi.net poden ser gratuïts o de pagament. Els serveis gratuïts els acostumen a oferir institucions públiques. Els serveis de pagament els ofereixen operadors de telecomunicacions. Es recomana contractar un servei professional d'accés a Internet a través de guifi.net, com ara Superfast.


Guifi.net no és tan sols una forma d'accedir a Internet, permet moltes altres coses com ara la visualització remota de càmeres IP sense necessitat d'Internet i amb més qualitat d'imatge, còpies de seguretat remotes a molta més velocitat, suport informàtic remot sense necessitat de tenir Internet... A més guifi.net arriba a molts llocs on altres xarxes de telecomunicacions no arriben.

guifi.net i Salut

Una de les tecnologies més emprades per desplegar guifi.net, són les antenes hertzianes, concretament Wi-Fi de 5GHz. Actualment hi ha molta polèmica en quant als efectes de les ones hertzianes sobre les persones. Per cada estudi que afirma que són innòcues, n'hi ha un altre que afirma el contrari.

guifi.net

Les antenes emprades a guifi.net funcionen amb una potència 2000 cops inferior a la potència dels repetidors de telèfonia mòbil. Els telèfons mòbils en plena conversació funcionen al doble de potència que una antena de guifi.net

A més les freqüències emprades en la telèfonia mòbil tenen un index de penetració en els materials molt més elevat. Per això quan som a l'interior d'un edifici tenim cobertura, perquè les senyals traspassen les parets. Les senyals de guifi.net no poden traspassar les parets, per això les antenes s'han de muntar a l'exterior.

 

 

Al final, és tracta d'un tema de dosis. Per posar un exemple:

Què NO és guifi.net?

 

NO és una iniciativa comercial, és tracta d'una iniciativa ciutadana en la que tothom que ho desitgi hi pot participar.

 

NO és una xarxa d'afeccionats, hi destaquen els usos professionals. A més la xarxa es vertebra a partir de tecnologies molt provades i àmpliament adoptades en entorns industrials complint els estàndards internacionals més exigents. És la xarxa d'aquestes característiques més gran del món.

 

NO és un proveïdor de serveis d'Internet (ISP): no és tracta d'una empresa que dona accés a Internet.

 

NO és un sistema de pagament: per connectar-se a guifi.net no cal pagar cap tipus de quota o llicència, tan sols costejar les despeses i la instal·lació del equipament necessari per fer la connexió.

 

NO és una tecnologia en concret, guifi.net utilitza moltes tecnologies per funcionar: fibra óptica, Wi-Fi a, Wi-Fi b, Wi-Fi g, Wi-Fi n, OSPF, BGP, Ethernet, PoE, TCP/IP... Totes elles àmpliament adoptades en molts tipus de xarxes com ara Internet.

 

NO és una associació, comunitat o ajuntament: no representa a cap organisme oficial.